Vés al contingut
Línia de Treball
Comerços de Barri Futur i Institut Montserrat Roig signen convenis de col·laboració per desenvolupar projectes d’impuls i formació

Després d’un curs escolar 2022/2023 de treball al barri, el comerç i el cooperativisme s’uneixen per esdevenir més resilients i s’alien amb el món educatiu i formatiu per tenir un impacte positiu de forma transversal. 

El passat dijous 11 de maig es van presentar i celebrar les  signatures de dos convenis, el del Comerç per formar l’agrupació Comerç Barri Futur i el conveni de col·laboració entre Comerç Barri Futur  i l’Institut Montserrat Roig.

A través de la línia d’Economia de proximitat del projecte Barri Futur, la Comunalitat Urbana de Terrassa, que s'emmarca dins del programa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya,  l’octubre de 2022 s’enceta un doble projecte d’impuls de l’economia local i del model de l’Economia Social i Solidària, a través de comerços, cooperatives, i l’institut Montserrat Roig.

Des del CFGS Gestió de Vendes i Espais Comercials, l’alumnat format per Idelsa Cumbreño, Hatim Matna, Marouan Ayoub, Noa Delgado, Alex Ayala, Alex Piqueras, Jorge Jimenez, Maria Martínez i Paula Martínez han realitzat un projecte conjuntament amb Barri Futur, per impulsar el comerç local i de proximitat, alhora que s’ha posat en pràctica la formació realitzada al grau podent tenir un impacte directe al barri, a més s’ha realitzat en base a l’organització de cooperativa.

El projecte és el resultat del procés de formació teòrica i pràctica que ha donat a l'alumnat un paraigües de bones pràctiques i valors a defensar i que entre les seves línies està la difusió i divulgació del Comerç de proximitat, local i amb valors de l’ESS.

 

El Projecte

La primera fase del projecte va consistir en realitzar una diagnosis de comerços, que per les seves pràctiques afins als valors de l’ESS, van ser entrevistades per l’alumnat i l’equip de Barri Futur per validar hipòtesis inicials i alhora detectar altres necessitats. 

A través d’aquesta diagnosis,  es van poder conèixer els comerços, les persones i els projectes de vida que hi ha al darrera, aprenent de les històries reals de qui treballa i dinamitza un espai, una comunitat.

Això va permetre veure de quina manera l’alumnat podia ajudar i col·laborar amb els seus coneixements i les seves experteses per tirar endavant un projecte comunicatiu, principalment digital, per posar en valor tot aquest comerç que tenim als nostres barris, famílies i històries que nodreixen i aporten qualitat de vida.

Van participar un total de nou comerços dins del territori que emmarca Barri Futur: La Xicra, Cafes Dern, Com Abans, Fruiteries Maresme, Els Campaners, Bio Pompas, La Cuina de la Nona, El Tastet De La Cisqueta i Molsa.

El resultat d’aquesta primera fase va ser validar les hipòtesis, detectar tant les necessitats de cada comerç com aquelles que poden ser mancomunades i com l’alumnat podria col·laborar, aportar i alhora d'aprendre.

 

Primers resultats: 

L’alumnat ha creat la pàgina web www.comercbarrifutur.cat i xarxes socials @comercbarrifutur per unificar la difusió dels comerços del barri.

Disseny i elaboració de cartells publicitaris: La gamma de serveis oferts inclou des de la creació de dissenys comuns i personalitzats fins l'acabat dels cartells. 

Contingut per a Xarxes socials: Aquest servei implica la creació de contingut visual i gràfic atractiu i rellevant per a les xarxes socials, promocionant el petit comerç i generant un major trànsit i engagement en les seves pròpies xarxes socials.

Una pàgina web comuna per a tots els comerços: Aquesta pàgina web permetrà als comerços del barri tenir una major presència en línia, ens encarreguem de la gestió de la pàgina web amb la finalitat de crear una cartera de comerços per apropar el comerç de barri als ciutadans.

 

El Comerç de Barri Futur

El Comerç de Barri Futur es caracteritza per defensar i posar en pràctiques els valors de l’Economia Social i Solidària.

Això implica que només treballarem amb aquells comerços que compleixin amb aquesta sèrie de requisits i valors  amb concordança amb el que oferim i amb el que som.

Defensem el comerç local i de proximitat perquè entenem que és fonamental i indispensable per mantenir la vida dels nostres barris. Assegurar-ne la supervivència, reforçar-ne els valors i potenciar-lo és la millor manera de mantenir un teixit social propositiu, ric i viu. 

Un comerç que és en la seva majoria familiar o de persones autònomes i que es vincula i relaciona amb les veïnes i el veïns del barri, que cuida amb les seves pràctiques del dia a dia tant les persones com l’espai on treballen. 

Així és com hem prefigurat un primer projecte que permet a l’alumnat oferir una sèrie de serveis que intenten donar solucions a les necessitats comunicatives i de visibilitat dels comerços de manera conjunta per donar valor a una manera de fer, una professió, un ofici i les històries de vida que les botigues del barri guarden entre les seves parets.

 

Properes passes:

De cara al curs 2023/24 desenvoluparem un pla de millora amb un projecte pedagògic que contempli una metodologia de formació teòrica i pràctica més completa, revisant parts del procés realitzat i afegint noves línies d’actuació i impuls.

Les signatures són la voluntat de seguir col·laborant i desenvolupant un projecte que ens aporti a tothom i que quedi en el Barri Futur. Comencem per La Xicra, Els Campaners, El Tastet de la Cisqueta i Biopompas, als que s’afegiran més als propers mesos. 

laura